Gowanus Salt Lot Public Park

GbD's proposal for a new public park on the canal includes three buildings wrapped in materials that reference the industrial history of the canal. The headhouse and composting facilities are clad in the same corrugated sheet steel that borders the edge of the waterway. The Field Station is finished with deep timber boards, reminiscent of the materials once brought in by barge to build brownstone Brooklyn. The boards are cut away to frame openings and create a sense of lightness and transparency when entering the site from Second Avenue. As a visitor moves around the building, the perception of the boards shifts from a screen to an opaque surface. The design of the taller section of the headhouse proposes alternating vertical bands of curved translucent glass and terra cotta louvers, creating a pattern reminiscent of the coal storage bins that were demolished nearby a few years ago. Each building has a green roof and the entire west side of the lot will be developed as a public park, landscaped with sloping hills and wetlands that offer novel views to the canal and the neighborhood. We hope that this conceptual proposal sparks a conversation on how the canal's new infrastructure can support much needed public urban space.

Public Park Entrance Plaza at Second Avenue

 

Left to Right Facing Second Avenue Entrance Plaza: Retention Tank Facility, Gowanus Field Station, and Composting Facility/Greenhouse

 

Aerial View Looking East at Gowanus Salt Lot Public Park (High Tide)

 

Aerial View Looking East at Gowanus Salt Lot Public Park (Low Tide)

 

View From the Park Looking Towards the Gowanus Field Station and Retention Tank Facility

 

View of Gowanus Salt Lot Public Park from Whole Foods Esplanade

 

View of Gowanus Salt Lot Public Park and Environs from F/G Subway